VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Prinsjesdag: de kabinetsplannen op een rijtje

Geplaatst op: 09-09-2015, 11:04:59

Gelekte Prinsjesdagstukken geven al wat maatregelen prijs

Met Prinsjesdag maakt het kabinet de plannen voor de begroting van 2016 bekend. Lees hier alvast wat er allemaal gaat veranderen. 

Meer kinderopvangtoeslag

Ouders krijgen volgend jaar fors meer kinderopvangtoeslag: voor ieder kind dat naar de opvang gaat, ontvangen ouders een hogere toeslag. Het kabinet trekt hiervoor 290 miljoen euro extra uit, terwijl er de afgelopen jaren fors op werd bezuinigd. Minister Asscher (Sociale Zaken) heeft de Tweede Kamer hierover maandagavond een brief gestuurd.

Eerder werd al bekend dat het kabinet wil dat alle peuters naar de opvang gaan, omdat dat zou bijdragen aan hun algemene ontwikkeling.

Meer maatregelen

Naast de hogere kinderopvangtoeslag is al een aantal andere maatregelen naar buiten gekomen die op Prinsjesdag bekend worden gemaakt.

Frisdranken duurder

Mineraalwater en vruchtensappen worden een stuk duurder. Het kabinet verhoogt de belasting op dergelijke frisdranken om 30 miljoen euro op te halen, zo blijkt uit Prinsjesdagstukken.

Reden voor de verhoging is niet de gezondheid. De belasting op mineraalwater en sapjes wordt gelijkgetrokken met de veel hogere belasting op cola en andere softdrinks, om elders een gat in de begroting te dichten.

De belasting op frisdrank leverde de Staat al 214 miljoen euro op en dat wordt nu dus 244 miljoen euro, oftewel een verhoging van 15 procent. Hoeveel duurder sap en water precies worden is niet bekend, aldus RTL Nieuws, dat zich baseert op Prinsjesdagstukken.

Vermogenstaks

De coalitie neemt de vermogenstaks op de schop. Vanaf 2017 gaan kleine spaarders en beleggers minder belasting betalen over hun vermogen en rijkere Nederlanders juist meer. Wilt u weten hoeveel u er op voor- of achteruit gaat? Klik dan hier.

Verpleging

Verder worden de forse bezuinigingen op de verpleeghuizen worden de komende jaren iets verzacht. Het kabinet maakt circa 200 miljoen euro vrij om het leven voor mensen in deze instellingen aangenamer te maken.

Lastenverlichting

Begin juni werd al bekend dat het steeds beter gaat met de overheidsfinanciën en dat het kabinet de lasten op arbeid wil verlagen. Dat moet ervoor zorgen dat werknemers meer overhouden van hun brutosalaris. Ook moet het voor bedrijven goedkoper worden om mensen in dienst te nemen.

Die lastenverlichting is onderdeel van een groter pakket van belastinghervormingen. Eerder al liet staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten dat dat plan een omvang heeft van €15 miljard, waarvan €5 miljard aan netto-lastenverlichting.

Bron: www.dft.nl van 9 september 2015.

Vorige pagina